БРАТИМЉЕЊЕ ОПШТИНА ТЕСЛИЋ И ПОЛИС ХРИСОХУСА (POLIS CHRYSOCHOUS) СА КИПРА

Делегација општине Теслић боравила је од 24. 11. 1995. до 30. 11. 1995. године на Кипру. Том приликом је на свечан и величанствен начин извршен чин братимљења Теслића са Полис Хрисохусом.

     Делегацију општине Теслић сачињавали су:

1. Алекса Касаповић, предсједник СО Теслић;

2. Саво Кнежевић, народни посланик у Скупштини РС и свештеник СПЦ;

3. др Милорад Кузмановић, помоћник министра здравља, рада и социјалне заштите у Влади РС;

4. Тешо Ристић, предсједник ОО СДС Теслић;

5. Дамјан Савић, секретар у општинској управи за буџет, просвјету, културу и борачка питања;

6. др Бошко Ђурић, директор Дома здравља „Свети Сава“;

7. др Милан Миличевић, љекар Дома здравља „Свети Сава“;

8. Душан Стојичић, директор Српског радио Теслића;

9. Будимир Кнежевић, студент Факултета примијењених умјетности и

10. Миладин Смиљић, сниматељ.

     Успостављање везе с Грцима са Кипра и доношење одлуке о братимљењу услиједило је након вишемјесечног боравка групе љекара из ове острвске земље у Теслићу. Они су својим учешћем у химанитарној мисији „Љекари свијета“ у ратом захваћеном Теслићу пружали сваку врсту помоћи нашим љекарима у збрињавању и лијечењу рањених српских бораца. Из таквог односа, обиљеженог несебичним пожртвовањем и искреним пријатељством, изродила се идеја о братимљењу наше општине са једном од општина са Кипра. Одабран је Полис Хрисохус и тај чин је извршен на најсвечанији начин 25. 11. 1995. године на тргу у средишту овог живописног медитеранског градића када су потписане и повеље о братимљењу. Након овог чина, сем што је ојачана веза између два блиска и пријатељска народа, општинска управа побратимљеног Полис Хрисохуса је у више наврата материјално помагала нашу општину чиме је трајно задобила нашу љубав и неизмјерну захвалност.

Годину дана касније чин братимљења је потврђен и у Теслићу када је делегација Полис Хрисохуса посјетила наш град.

     Већина чланова теслићке делегације на Кипру припадала је тада или касније руководству српске „Просвјете“ чиме је на најдиректнији начин допринијела унапређивању културних веза са (православним) народом једне друге земље. Стога, након више од четврт вијека, стављамо на увид нашој јавности неке детаље о овом историјском догађају.      Скраћени снимак репортаже о боравку делегације општине Теслић на Кипру и чину братимљења вршен је аматерском камером па због тога молимо за разумијевање уколико се неки кадрови учине недовољно јасним и прегледним.